Як вибрати моркву?

Як вибрати моркву?

Моркву знають і люблять люди з різних куточків планети. Склад овоча просто вражає наявністю в ньому різноманітних вітамінів. Цукор, вітаміни групи В, А, Е та інших – всім цим збагачує наш організм морква. А за її помаранчевий колір відповідає наявний в ній каротин, що займає близько 80% загального складу.

Не тільки цими корисними речовинами багата морквина. Вона нерідко служить одним з інгредієнтів для косметичної продукції. Властивості даного коренеплоду допомагають при бронхіті, хворобах серцево-судинної системи та інших захворюваннях. Природно, вся користь моркви зібрана виключно в повністю зрілих плодах, при вирощуванні яких не використовувалися небезпечні хімікати.

Один тільки зовнішній вигляд овоча не свідчить про те, наскільки чистий даний продукт. Однак певні критерії при виборі якісної морквини все ж існують.

Правила вибору моркви

Для свого столу краще купувати овочі з яскраво вираженим помаранчевим відтінком. Ми вже згадали про те, що на забарвлення моркви впливає наявний в ній каротин.

Зовнішня гладкість, свіжість і міцність – саме такими критеріями необхідно керуватися, вибираючи коренеплід. При цьому утримайтеся від покупки морквини, бадилля якої відрізняється великими розмірами. Не виключено, що такий овоч буде мати велику і надмірно тверду серцевину.

Морквина, вага якої не перевищує 150 грам, найбільше налита соком. Також не забувайте про те, що овочі значних розмірів сильно насичені нітратами.

На зіпсовану внутрішність коренеплоду вказують різні плями і тріщини, що «прикрашають» зовнішню поверхню морквини. Також овоч повинен бути твердим. Якщо він став м’якшим – цілком можливо, що він починає підгнивати.

Про наявність нітратів або різних захворювань можуть свідчити нарости на овочі. Тому краще зупиніть свій вибір на морквині, поверхня якої відрізняється гладкістю.

Налитий соком овоч має середній розмір і насичений колір. Тому коренеплоди, хвостик яких подовжений, а окрас блідий, будуть не такими соковитими.

Як зберегти корисність моркви?

Можна відзначити, що морква належить до найбільш багатої вітамінами групи овочів. Проблема в тому, що безліч цінних речовин втрачається в процесі варіння. Щоб значно скоротити втрати вітамінів, а також додати страві особливо насичений смак і аромат, використовуйте посуд з кришкою.

Знижує кількість вітамінів в морквині і її неправильна чистка. Справа в тому, що безліч цінних речовин знаходиться саме в шкірці. Тому при чищенні краще замініть ніж щіточкою, призначеною спеціально для овочів.

Питання зберігання моркви також потребує уваги. Найчастіше для цього використовуються засипані піском ящики або пакети з поліетилену. Крім того, коренеплоди можна зберігати в закритих кришкою банках. У таких випадках морква попередньо промивається, опускається у воду з невеликою кількістю марганцівки і просушується.

Якщо для зберігання коренеплоду ви вибрали балкон і дерев’яний ящик, як присипки краще використовуйте лушпиння з цибулі. Даний овоч добре вбиває бактерії. Тому лушпиння вбереже моркву від передчасного гниття.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *