Як вибрати кавун?

Як вибрати кавун?

У літній час багато хто з нас люблять поласувати свіжим кавуном, який у спеку може легко вгамувати спрагу. Ця соковита ягода зовсім не проста, і потрібно знати, як правильно її вибрати.

Багато хто з нас не вміє визначити стиглість ягоди, бо зовні це зробити складно. У зв’язку з цим покупка кавуна робиться на удачу – пощастить чи ні. Причому, не завжди дієвими виявляються народні методи визначення стиглості кавуна, начебто сухого хвостика, насиченого зеленого кольору і особливого звуку при постукуванні по шкірці. Крім того, звертати варто увагу не тільки на стиглість, а й на безпеку. Кавун є смачним і корисним продуктом, який не тільки принесе гастрономічне задоволення, але й користь організму за умови його правильного вирощування, збору, зберігання і транспортування.

Розглянемо основні правила вибору кавунів.

1: Кавуновий сезон

Ще в липні в супермаркетах з’являються красиві і апетитні кавуни. А ось кавуновий сезон починається в серпні. Багато хто з нас спокушається ранніми ягодами, але найкраще почекати кавунової пори, ось тоді ви отримаєте справжнє задоволення, і не будете переплачувати. В кінці літа ви швидше придбаєте стиглий кавун, не накачаний нітратами.

2: “Правильні” місця

Пам’ятайте, що купувати апетитні ягідки потрібно тільки в спеціально встановлених для цього місцях. Цілком безпечно купувати кавуни в спеціально обладнаних наметах і магазинах. У таких умовах товар розкладають на настилах на висоті не менше 15 см від землі, щоб товар не запорошився, не став брудним і на нього не потрапили мікроби, які ідеально розмножуються в м’якоті ягід.

У шкірці кавунів є мікротріщини, які не видно, але через них все це може потрапити всередину кавуна. Не купуйте кавуни, які реалізуються біля доріг і трас, а взагалі придорожня торгівля баштанними культурами заборонена. Адже баштанні культури більше інших плодів вбирають забруднення з навколишнього середовища, тому, навіть якщо у продавців є всі гарантії якості та сертифікати на продукцію, ви купите продукт, небезпечний для здоров’я. Усього кілька годин перебування кавуна біля доріг, і він вбере важкі метали. Продукт, просочений вихлопним газом, може завдати організму шкоди і привести до серйозного отруєння.

3: Кавун з “паспортом”

Кожен товар має продаватися з сертифікатами якості. І якщо кавуни вам сподобалися, поцікавтеся у продавця наявністю документів на торгівлю і товар. У цьому випадку на кону ваша безпека і здоров’я, тому не соромтеся і запитуйте у продавця дозвільні документи. Документ дозволить вам дізнатися про походження товару, і розповість про кількість різноманітних складових кавуна. Якщо вам покажуть ксерокопію сертифікату, то друк на ній повинна бути кольоровим. В іншому випадку, пошукайте інші кавуни.

4: Цілісний і неушкоджений

При покупці кавуна обов’язково огляньте плід з усіх боків, він повинен бути цілісним, без прим’ятостей, тріщин та інших вад, а також він не повинен гнити (цей запах ви відчуєте відразу!). Адже пошкоджені місця є дверима для хвороботворних бактерій, мікроорганізмів, для яких солодка кавунова м’якоть є найкращим середовищем для розмноження і розвитку. Якщо придбати такий кавун, то вживання його може привести до сильного харчового отруєння. Те ж саме можна сказати і про розрізані кавуни, якими заборонено торгувати.

5: Розмір ягоди

Багато споживачів ведуться на великий розмір ягоди, що абсолютно не гарантує зрілість і смак. Навіть маленький кавун може бути смачним і соковитим. Якщо перед вами одна партія одного сорту кавуна, то краще вибирати кавун середнього розміру, краще не кидатися в крайнощі.

Правило 6: Тверда блискуча кірка

Стиглий кавун має блискучу тверду кірку, яку майже неможливо проткнути нігтем. У процесі дозрівання хвостик плода пересихає, і в плід вже не надходить волога, тому кірка і стає твердою. Якщо ж ви зможете легко проткнути кірку нігтем, тоді можна судити про незрілість плода.

7: Ступінь смугастості

Бажаючи зробити правильний вибір, потрібно звертати увагу і на смужки плода. Смужка не тільки є невід’ємною частиною кавуна, а й показником стиглості. Колір смужок кірки повинен бути максимально контрастним, якщо плід свіжий.

8: Жовтий бочок

При дозріванні на полі кавун лежить на одному боці, тому на цьому місці з’являється світла пляма. Якщо плід свіжий, то пляма має жовтий насичений колір з помаранчевим відтінком. Коли хвостик відсихає, кавун припиняє виробляти хлорофіл, і під світлом на кавунах утворюються світлі плями, які також є ознакою стиглості.

9: Сухий хвостик

Сухий хвостик також є ознакою стиглості кавуна. Пересихання хвостика відбувається в процесі дозрівання кавуна, коли він відривається від баштану. Але, в той же час, сухий хвостик може бути у давно зірваних незрілих плодів, тому, використовуючи цей принцип для визначення стиглості, найкраще у поєднанні з іншими.

10: Солоденькі “дівчатка”

Кавун – це ягода, яка буває обох статей. Чоловіча стать легко визначити за опуклою протилежної хвостику стороні. А жіноча стать має широкий кружечок в цьому місці. Для чого потрібно знати ці ознаки?

А для того, щоб вибрати солодкий плід. Плоди жіночої статі вважаються більш смачними, оскільки в них більше цукру і менше насіння. Тому, краще брати кавун-дівчинку.

11: “Дзвінкі” кавуни

Якщо ви оглянули кавун і вже визначили всі ознаки стиглості, потрібно постукати по ньому. Якщо кавун стиглий, то ви отримаєте не глухий звук, а дзвінкий. Якщо ви все ще сумніваєтеся, то прикладіть до вуха кавун і стисніть його руками, шкірка стиглого плоду затріщить і прогнеться.

Ми розповіли вам про всі способи вибору стиглої ягоди. Пам’ятайте, що перед їжею треба вимити ягоду під краном. Якщо залишилася частина розрізаного кавуна, то зберігати її потрібно тільки в холодильнику.

Пам’ятайте про нітрати

Щоб плоди швидше дозрівали, і їх було якомога більше, недобросовісні виробники використовують азотні добрива, нітрати. У м’якоті кавуна або вже в шлунку людини нітрати стають токсичними, що призводить до порушення транспортної функції крові і кисневого голодування тканин. Такий розлад буде небезпечним для кожної людини, особливо, для тих, хто страждає серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями дихальної системи.

Щоб визначити нітрати в кавуні, потрібно подивитися на розрізаний плід. Якщо ви помітите занадто насичений і яскравий колір м’якоті, що має фіолетовий відтінок, або ж жовті, а не білі волокна від серцевини в скоринці, то ці ознаки повинні вас насторожити. Крім того, ознакою нітратів буде гладка глянцева поверхня на зрізі ягоди, яка в природному стані повинна іскритися крупинками.

Допустимою нормою нітратів у кавуні буде 60 мг на 1 кг. Причому, нітрати можуть накопичуватися в плодах нерівномірно, м’якоть шкірки вважається найбільш отруйною. Тому, якщо ви даєте дітям кавун, то відріжте серцевину, це найсмачніше і солодке місце а ще і саме безпечне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *