Як вибрати картоплю?

Як вибрати картоплю?

Картопля настільки щільно увійшла у наше життя, що ми просто не уявляємо без неї наш стіл. Тому у будь-якої господині завжди є пара кілограм картоплі. Особливо запасливі купують восени відразу кілька мішків, щоб вистачило на всю зиму.

Зараз ми з вами можемо назвати безліч різноманітних рецептів приготування картоплі. Вона може бути смажена, варена і печена. Салати, чіпси, супи, борщі, рагу просто неможливо уявити без цього овоча. Однак не всі знають, що для того щоб страва була смачною, картопля повинна бути правильно вибраною.

Вибираємо картоплю для різних страв.

У світі існує велика кількість сортів цього овоча. І кожен з них підходить для одного якого-небудь конкретного блюда. Коли ви обираєте картоплю, необхідно дивитися на розмір бульб.

Так багато хто знає, що для приготування салатів найкраще підійде картопля середнього розміру. Вона швидко зваритися, і її зручно чистити і різати. Для приготування супів, борщів, пюре найкраще підійдуть великі картоплини. Вони швидко чистяться і ріжуться. Дрібна картопля відмінно підійде для запікання або приготування в «мундирах».

Для меншої кількості обрізків краще всього вибирати гладку картоплю, в якій відсутня порча, проростання, різні пошкодження і глибокі (вічка) в іншому випадку ви можете зіткнутися з великими проблемами при чищенні.

Особливу увагу варто приділяти вибору картоплі, коли збираєтеся приготувати чіпси. Для цієї страви картоплину необхідні правильної довгастої форми. Саме вони дозволять зробити чіпси красивого і зручного для їжі виду.

Ще одним важливим показником при виборі картоплі є ступінь її розсипчастості.

Для смаження краще вибрати рожеві сорти, які мають щільну, ще не пухку м’якоть. До таких видів відносяться «Алладін», «дельфін», «Рокко». Вони найчастіше вирощуються місцевими агрофірмами. Ці ж види відмінно підійдуть і для приготування салатів.

Білі сорти оптимально підходять для приготування пюре або «французького супу». Серед таких видів можна назвати «іргу», яка вирощується промисловим способом.

Що пропонують на ринках?

Через велике розмаїття сортів, які представлені на сьогоднішній день на світовому ринку, навіть фахівцеві важко в них розібратися. Адже не можна досконально вивчити 3400 видів. На базарах і в магазинах СНД зустрічається близько 1 000. А до цього числа варто додати ще безліч гібридів «американок», «червоних троянд», «синеглазок», «алкоголічок», які щороку вирощують місцеві селекціонери. Тому не дивно, що прийшовши на ринок за картоплею на певну страву, у вас може колом піти голова і вибір може виявитися неправильним.

Найоптимальнішим варіантом придбання картоплі є покупка її у продавця, який реалізує власну продукцію. А якщо є можливість, то краще всього відправитися в село і купувати її там. Тоді ви точно придбаєте корисний продукт, без великої кількості отрути від колорадських жуків і безлічі мінеральних добрив.

Чим картопля корисна?

За своїми корисними для організму властивостями картопля стоїть вище багатьох фруктів і овочів. До її складу входять вітамін С, нікотинова кислота, тіамін, рибофлавін і більше 20 мінеральних речовин.

Фахівці знають, що в 100 грамах картоплі міститься в три рази більше калію, ніж в апельсині. Саме цей елемент допомагає організму людини очищатися від шлаків і токсинів, попереджає розвиток атеросклерозу, захворювань серцево-судинної системи і целюліту.

Звичайно, такими корисними властивостями володіє тільки чиста картопля. Якщо ж бульби зморщені, м’які, пророслі, вкриті білим нальотом, то вони можуть навіть заподіяти шкоду вашому організму. Купувати їх, а тим більше вживати в їжу не варто.

Не можна купувати і бульби зеленого кольору. Їх забарвлення свідчить про велику кількість соланіну. Ця речовина з’являється в картоплі дозрівшій на сонці. Вживати в їжу, соланін не можна, у великій кількості він викликає отруєння. Неприпустимо використання в їжу картоплі з паростками, так як це може спровокувати отруєння.

За наведеними вище причин, закуповувати картоплю великою партією не рекомендується. Краще купувати потроху, тоді вона не встигне прорости. Крім того, такий спосіб покупки дозволить вам розглянути картоплю і вибрати бульби невеликих розмірів. Адже саме в них найбільше корисних речовин у порівнянні з великими.

«На око» можна визначити і кількість добрив в овочах. Для цього достатньо сковирнуть нігтем невеликий шматочок. Якщо пролунав тріск, значить, овоч вирощували в екологічно чистих умовах. Якщо ні, то в бульбі багато нітратів.

Зберігаємо корисність картоплі.

Щоб корисні властивості картоплі залишилися після приготування, її краще готувати в мундирах. Саме при такому способі відбувається максимальне збереження всіх мікроелементів і вітамінів.

Якщо страва вимагає відсутність шкірки, то намагайтеся зрізати її як можна тонше. При варінні не слід наливати багато води, адже саме вона розчиняє вітаміни. З цієї ж причини не розрізайте картопля більш ніж на чотири частини. В іншому випадку у вашому блюді буде не більше 10-15 відсотків калію. А найкраще запікати картоплю в духовці.

Для зберігання овоча підходить темне, сухе і прохолодне місце, в якому стабільно підтримується температура повітря 7-10 градусів. Саме так можна уникнути появі зелені і паростків на бульбі.

Не можна зберігати картоплю в холодильнику або в поліетиленовому пакеті. У цьому випадку він запліснявіє і загине.

Столові, універсальні і промислові сорти.

Столова картопля призначена для приготування їжі. Її бульби відрізняються хорошими або задовільними смаковими якостями і високою поживністю. Столові сорти підходять для приготування різних страв, напівфабрикатів та виробництва харчових продуктів.

До цього типу належать ранні, середньостиглі, середньопізні та пізні види картоплі: Богатир, Весна, Вятка, Гатчинский, Іскра, Невський, Вогник, Політ та інші. Ці види овоча можна зустріти на присадибних і дачних ділянках.

Картоплю універсального призначення вирощують для харчового, кормового і технічного призначення. Його відрізняє високий вміст крохмалю і білка. ЇЇ м’якоть не темніє і смачна. При цьому відмінно зберігається. Таку картоплю використовують для приготування харчових продуктів, напівфабрикатів, для переробки на крохмаль і спирт, для годування тварин та інших цілей.

До універсальних відносяться середньостиглі, пізньостиглі та пізні сорти: Бірюза, Зарево, Кристал, Лорха, Майкопський, Истринский, Сотка та інші.

Технічні види призначені для крахмалопаточної промисловості, виробництва харчових продуктів і напівфабрикатів. Від інших сортів, така картопля відрізняється високим вмістом крохмалю.

До цього виду відносяться середньопізні та пізні сорти: Білоруський Крохмалистий, розгалужені, німецький сорт Вольтман.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *