Як не отруїтись вмістом холодильника?

Як не отруїтись вмістом холодильника?

Як не отруїтись вмістом холодильника?

Як правильно зберігати продукти і визначати ступінь їх зіпсованості?

Найкращий варіант – купувати рівно стільки їжі, скільки тобі знадобиться сьогодні-завтра. Кращий, але нездійсненний спосіб. Саме тому краще:

СИРІ ОВОЧІ І ФРУКТИ.

Що стосується овочів і фруктів, твій найкращий друг – герметичний пластиковий пакет. Запакувавши в нього овочі, ти не даєш їм втрачати вологу, а волога – то головне, що зберігає їх свіжими і смачними.

СИРІ М’ЯСО І РИБА.

Щоб вони залишалися свіжими 4-5 днів, раджу такий спосіб: як слід миєш і чистиш м’ясо і рибу, рубиш на порційні шматки. Береш тарілку, кладеш на неї лист кулінарного папери, зверху рибу або м’ясо і завертаєш все це плівкою. Міняй кожен день папір і плівку – і їжа буде свіжою. Потемніла й почала пахнути сильніше, ніж свіжокуплена, – не випробовуй долю, викидай!

СИРІ МОРЕПРОДУКТИ.

Це найнебезпечніша з погляду отруєння їжа, зберігати її більше трьох днів категорично не можна. Особливо ракоподібних. Яких, перш ніж класти в холодильник, потрібно обов’язково очистити від панцира – так вони краще збережуться.

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ.

Тут правило одне – строго слідувати терміну придатності, вказаному на упаковці. Минув – в смітник. Сир чим твердіше, тим більше зберігається. Пармезан, герметично упакований, може лежати місяцями. Інша справа, що смачним його після такої витримки наврядчи назвеш.

ЯЙЦЯ.

Тільки одна порада – нюхай. Взагалі спочатку розбивай яйце в окрему миску, нюхаєш його, а вже потім виливаєш на сковорідку – так ти гарантовано не зіпсуєш інші інгредієнти омлету.

ГОТОВА ЇЖА І НАПІВФАБРИКАТИ.

Якщо ти забув і залишив їжу на плиті (виключеною, звичайно) на ніч, перед вживанням як слід її прогрій.

СОСИСКИ-КОВБАСИ.

Старанна праця хіміків не пропала даром – м’ясні напівфабрикати і варена ковбаса зберігаються до 45 діб з моменту виробництва. Але тільки в холодильнику і тільки в упаковці, про що на цій упаковці докладно написано. Іноді на поверхні сосисок та ковбаси виступає білий наліт, але це зовсім не ознака тухлятини.

Сосиски, як будь-яка їжа, сохне в холодильнику, і на поверхню виходять жир і сіль. Сірі цятки – теж не ознака біди – це місця, не прокрас нітритним барвником. А значить, і зовсім менш шкідливі, ніж розовенька ковбаса.

А взагалі надійніше всього зберігати сиру (та й готову теж) їжу в морозильнику. Особливо якщо з’їздив в гіпермаркет і закупив продуктів на місяць вперед. У смаку і вітамінах від заморожування їжа програє не сильно, але вже точно не зіпсується.

Кілька хитрощів:

1. Овочі та фрукти. Їх потрібно пару хвилин потримати на пару, потім охолодити і потім заморозити. Так вони краще збережуть колір, смак і аромат.

2. Рибу і м’ясо необхідно як слід вимити, почистити, розділити на шматки і потім заморожувати. Причому як можна швидше, щоб зберегти смак свіжої їжі.

3. Підпліснявівша їжа. Розумніше, звичайно, її викинути, але, якщо дуже хочеться їсти і більше нічого немає, зніми або зріж пліснявий шар. Хліб-сир їж так, готову їжу треба як слід прогріти-прокип’ятити, тим самим продезинфікувавши.

Ще хороший «індійський спосіб» – додавати в їжу побільше перцю, який володіє дезинфікуючою властивістю. Та й взагалі він смачний і корисний. А ось їжу, що почала киснути, краще ніяким перцем і кип’ятінням не лікувати. Тому, якщо їжа потемніла або навіть злегка почала погано пахнути, викидай її до чортової матері.

І пам’ятайте: якщо у тебе холодильник з системою No Frost, всю їжу категорично треба закривати. Вона і так любить сохнути, а в таких агрегатах – особливо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *