Наука шкідливої їжі

Наука шкідливої їжі

Наука шкідливої їжі

Змушений признатися що я ісам будучи студентом зловживав такою їжею. Про що зараз починаю шкодувати.

Якбе я це знав то перш ніж їсти подумав тричі.

Шкідлива їжа « тане в роті » і здається некалорійною. Продукти , які з’їдаються швидко і буквально      «тануть у роті » , змушують вас думати , що ви з’їдаєте дуже мало ( хоча насправді багато). Іншими словами , така їжа як би « говорить» вашому мозку : «ти не наївся » , – хоча вже було з’їджено багато калорій. У результаті : ви переїдайте.

Той же Стівен Вітерлі ось так пояснює « зникаючу калорійність » шкідливої ​​їжі :Чіпси – один з найбільш геніально створених продуктів на планеті , що доставляють справжнє задоволення. Якщо щось швидко тане у вас в роті , ваш мозок думає , що ніяких калорій у продукті немає , і можна продовжувати їсти його хоч цілу вічність.

Коли справа стосується їжі , якщо ви відчуваєте однаковий смак знову і знову , то з часом ви будете отримувати менше задоволення від цієї їжі. Іншими словами , чутливість цього специфічного смакового датчика зменшується з часом. Для цього достатньо кількох хвилин.

Однак шкідлива їжа вміє обманювати датчик смакової чутливості. Такі продукти насичені смаком якраз настільки, щоб ваш мозок не втомився від їх вживання . При цьому шкідлива їжа спритно балансує на межі і не робить зайвої стимуляції . Тому від її споживання смакова чутливості не притупляється.

Шкідлива їжа, зокрема фастфуд , створені так , щоб переконати ваш мозок в тому , що ви не наїдаєтеся , а всього лише перекушуєте . Смакові рецептори в роті і шлунку відправляють в мозок інформацію про те , скільки білків , жирів і вуглеводів міститься в певному продукті , а також наскільки він поживний для вас.

У випадку з шкідливою їжею мозок як би говорить:

Спочатку виникає непереборне бажання з’їсти цю притягувальну гидоту , але , щоб досхочу наїстися її , має пройти якийсь час. Спогади про минуле смаковому досвіді. Тут-то психобіологія далеко не корисних продуктів конкретно спрямована на роботу проти нас .

Коли ви їсте щось шкідливе , але смачне (наприклад , чіпси ) , ваш мозок запам’ятовує це почуття. Всякий раз , коли ви побачите цей продукт наступного разу , відчуєте його запах або навіть просто щось прочитаєте про нього , ваш мозок почне згадувати всі відчуття , які ви випробували , коли їли його .

Ці спогади можуть викликати фізичні реакції , такі як слиновиділення , підвищення апетиту , інакши кажуче те, що ви відчуваєте , коли думаєте про свої улюблені продуктах або стравах. Резюмуючи вищесказане , можна зробити наступний висновок: Продовольчі компанії витрачають мільйони долларів , щоб розробити продукти, що викликають звикання. Але що ми можемо з цим зробити? Чи є спосіб чинити опір всієї цієї науки шкідливої ​​їжі?

Як зламати звичку їсти шкідливу їжу?

Відразу хороша новина! Дослідження показують , що чим менше нездорової їжі ви їсте , тим менше ви її хочете. Після того, як ви почнете харчуватися правильно, поступово ви помітите, що бажаєте морозиво , чіпси , сухарики або який-небудь фіолетово -зелений мармелад все менше і менше. Але має пройти якийсь час, щоб ви перепрограмували себе.

Ось 3 методу , які допоможуть вам перейти в життя без шкідливої ​​їжі з мінімальними втратами:

Продукти без упаковки і правило 5 інгредієнтів являються кращою стратегією : уникайте придбання упакованих продуктів. Замість цього віддавайте перевагу цілісним продуктам, які ви можете відчути в своїх руках : фрукти , овочі , м’ясо , яйця і т.д. Звичайно , не всі продукти в упаковці шкідливі . Проте, слідуючи даної стратегії , вам вдасться уникнути покупки великого числа шкідливої ​​їжі.

Також дотримуйтесь правилом 5 інгредієнтів при купівлі товарів в магазині. Якщо щось має більш 5 інгредієнтів у своєму складі , не купуйте його . Уникайте таких продуктів і намагайтеся вибирати природні і органічні.

Їжте різноманітні продукти, як вже було згадано вище , мозок жадає новизни. Ви можете варіювати свій раціон так , щоб продукти не набридали . Для цього досить додати до своїх страв нових спецій і приправ. Тоді їжа заграє новими фарбами і ароматами , стане більш апетитною і бажаною. Навіть якщо звичайну морквину занурити в вершковий соус , вона вже не буде здаватися настільки прісною і нудною.

Необов’язково , здорове харчування – це щось прісне або несмачне . Міксуйте продукти , щоб отримати різні смакові комбінації і відчуття. Повірте, це не складно , як може здатися на перший погляд. Знайдіть альтернативні варіанти боротьби зі стресом.

Одна з поширених причин , чому люди їдять так багато шкідливої ​​їжі, це спроба впоратися зі стресом. Справа в тому , що стрес стимулює деякі області мозку виробляти певні хімічні речовини (зокрема , опіати і нейропептиди ) . Вони можуть викликати щось схоже на бажання жирної або солодкої їжі . Іншими словами , коли ви в стресі , ваш мозок відчуває потребу в чому-небудь жирному або солодкому – так ви знову і знову вживаєте шкідливу їжу.

Стресові ситуації присутні в житті кожного. Однак здатність справлятися зі стресом по іншому може допомогти подолати звичку вживання шкідливої ​​їжі . Це може бути що завгодно: як прості дихальні техніки , так і глибока медитація , як фізичні вправи , так і заняття мистецтвом. Звичка вживання шкідливої ​​їжі і фастфуду ущербна . Ці продукти , як наркотики  – змушують вас « колотися » ними знову і знову.

Погодьтеся , що слова про те , що ви повинні проявити силу волі , перестати їсти це сміття і з завтрашнього дня почати їсти виключно здорову їжу , – не подіють . Набагато важливіше зрозуміти науку шкідливої ​​їжі , психологію її створення і просування в маси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *