Напій крутих хлопців. Віскі-гайд.

Напій крутих хлопців. Віскі-гайд

Ми склали для тебе алкоенциклопедію по віскі. В улюблених фільмах про крутих хлопців ти часто бачиш, як вони п’ють віскі (тут начебто все зрозуміло), а ще якісь бурбон і скотч. Сьогодні ти дізнаєшся що це за напої і в чому між ними різниця.

Віскі

Найкрутіший віскі – односолодовий (на етикетці написано “single malt”), значить проведений на одній винокурні, з одного сорту спирту, а його основою зазвичай служить ячмінь.

Напій крутих хлопців. Віскі-гайд

Самий поганий – зерновий (“grain”). Робиться в основному з кукурудзи і домішок інших зернових, при цьому відрізняється дуже низькою якістю і не має запаху. По суті, це технічний спирт, заготівля, з нього роблять купажовані сорти віскі, а також джин і горілку. Для горілки, наприклад, зерновий спирт переганяють 5 разів. У всьому світі у продажу з прилавка є тільки одна марка зернового – “Choice Old Cameron Brig”, і то тільки в Шотландії. Так що не турбуйся, в найближчому алкомазі ти на нього не нарвёшься.

Купажірованний, бочковий, змішаний – все це найчастіше позначається словом “blended” на етикетці. Як не складно здогадатися, робиться змішуванням декількох сортів віскі. Найбільш популярний через свою ціну, в порівнянні з односолодовим братом, хоча і серед купажованих є люксові різновиди.

У країнах СНГ на всіх вечірках п’ють з коллою і льодом, щоб перебити спиртовий присмак.

Важливо: змішувати з колою, соком і чим ще завгодно можна тільки недорогі blended-марки. Якщо ти зальёшь дорогий односолодовий віскарь коллою, то лише викинеш гроші на вітер, отримавши на виході ту ж коллу зі спиртом.

Найпопулярнішими країнами-виробниками залишаються Шотландія, Ірландія і США. Хоча віскі почали робити навіть в Японії, але далі Азії його популярність не пішла. А ось канадський віскі вельми непаганий, хоча і робиться з жита, мінімальний термін витримки у нього – 6 років.

Скотч

Це шотландський віскі. Шотландці взагалі вважають свій скотч (scotch) – єдино правильним віскі. Скотч відрізняється димно-торф’яним присмаком через те, що ячмінь висушується в печах, які топлять торфом. А ще він повинен бути виготовленим тільки на території Шотландії і відповідати складному ГОСТу. Через такі проблем з приводу “справжньості” скотч не буває дешевим. Найбільш імениті сорти роблять в провінції Highland. Мінімальна витримка – 3 роки. Не ведись на дешеві марки з написом “scotch” – це підроблена сивуха.

Ірландський віскі, до речі, відрізняється тим, що у нього немає того димного присмаку і взагалі він більш м’який через потрійну перегонку. Ірландці століттями змагаються з шотландцями за право називатися винахідниками віскі, але власну назву так і не придумали, так що він позначається просто “Irish whiskey”. Найчастіше в барі він представлений “Bushmills” і “Jameson”.

Напій крутих хлопців. Віскі-гайд.

Бурбон

Американський винахід. Робиться з кукурудзи і раніше вважався напоєм бідняків, але роки взяли своє. Чому з кукурудзи? Просто це найпоширеніша і врожайна культура в США. Бурбон зберігають в спеціально обпалених дубових бочках.

Самою впізнаваною маркою залишається Jim Beam.

Напій крутих хлопців. Віскі-гайд.

В американців є одвічна суперечка про “Jack Daniel`s” – це віскі або бурбон? “Джек” на 80% складається з кукурудзи, тому звичайно ж бурбон, але влада США в 1964 році постановили, що бурбоном може вважатися тільки віскі, зроблений в штаті Кентуккі, а “Джек” в свою чергу зі штату Теннесі, так що його відносять в окрему категорію “Теннесі-віскі”.

Тепер вибираючи пляшку в свій міні-бар, ти зможеш з легкістю визначити все про напій одним поглядом на етикетку, а також блиснути своїми знаннями перед братанами або дівчатами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *