Кавова машина - чи довірити їй приготування кави?

Кавова машина – чи довірити їй приготування кави?

Кава – це коричнева рідина, гаряча, ароматна, що радує вранці у своїй чашці. Як кажуть знавці, хорошою каву можна назвати, якщо для приготування було використано гарне зерно і в процесі приготування не було допущено помилок.

Кава по-турецьки – найбільш широко відомий метод приготування напою.

Можна порівняти його з ритуалом, і кава набуває ні з чим не порівнянний, особливий колорит. Для того щоб зварити її, доведеться спочатку розмолоти зерна достатньо дрібно, потім насипати порошок в кавоварку і залити водою, а далі зварити, дотримуючись ряду правил. Використовувати слід лише м’яку воду, а замість вогню можна взяти розпечений пісок. Кава буде готова, коли утвориться густа піна.

Результат радує не тільки смаком, але і ароматом. Але чим більш щільно в життя сучасної людини входила кава, тим вище був інтерес до методик, які б дозволили приготувати її швидше. Оскільки обивателі хотіли отримати напій якісний, без гущі в чашці, і ось тут інженери змогли винайти кавоварки і кавомашини.

Є зовсім дешеві електричні кавоварки. Однак, такі кавомашини ми не рекомендуємо купувати, тому що ремонт кавомашини Saeco або подібної може обійтися вам досить дорого. Найбільш розповсюджений вид – краплинні, які відомі як фільтраційний тип. Тут є нагрівальний елемент, по ньому проходить вода, її температура зростає, досягає практично рівня кипіння, а потім тонкою цівкою подається у фільтр, куди вже була засипана помелена заздалегідь кави.

А ось еспресо – напій, який виграє і ароматом, і смаком.

Він помітно міцніше. Для того щоб приготувати, потрібно використовувати спеціальний вид кавоварок і машин, які так і називаються – еспресо. Якщо ім’я перекласти з італійської, вийде «швидко зварена кава», передбачається, що вона готується прямо при клієнті в спеціальній машині.

Принцип наступний: вода нагрівається до рівня 90-95 градусів, тиск підвищується до 9 атм, потім проходить через мелену каву, на що витрачається до половини хвилини. Чашка наповнюється густим напоєм з яскраво вираженим ароматом і сильним смаком. Зверху з’являється пінка – любителі кави особливо високо цінують саме її.

Приготування еспресо – завдання, яке можна довірити різним машинам. Це може бути ріжковий тип, може бути комбінований.

Ріжкові – це такі, коли кава насипається в передбачений для цього ріжок. Сюди вміщається порошок для однієї порції, максимум можна зробити дві чашки. Вода під тиском потрапляє до кави і проходить через неї, напій наливається в заздалегідь підставлені чашки.

Бувають автоматичні різновиди комбінованих кавоварок і напівавтоматів. Другий варіант – це коли оператор самостійно запускає і регулює протік води, що дозволяє регулювати, як багато рідини буде в чашці. Автоматичні – це системи, де оператор заздалегідь програмує, скільки води в чашку треба налити, а далі механізм справляється із завданням сам.

Суперавтоматичні – це кавомашини, куди вбудований прилад для перемелювання кавових зерен.

Приготування напою автоматизовано в усіх деталях. Спочатку необхідно засипати зерна, які гриндер перетворює на порошок. Потім він спресовується в таблетку, і через неї повинна пройти попередньо підігріта до потрібного рівня вода. Отримана кави наливається в чашку, таблетка викидається – для неї передбачений спеціальний резервуар. Використовувати таку машину просто, це вимагає мінімуму часу. Щоб кава була готовою, потрібно лише натиснути одну клавішу і підставити чашку, через короткий термін насолоджуватися прекрасним за своєю якістю напоєм. Сучасні машини володіють дуже великим ресурсом – до 50 тисяч порцій.

У різних людей смакові переваги різні. Компанії, що виробляють кавомашини, намагаються врахувати всі градації смаку споживача. Електронні панелі дають можливість задавати самі різні параметри – помел і кількість кави, яку потрібно використовувати для приготування напою, температура води, її обсяг. Все це впливає як на міцність кави, так і на її смак. Можна налаштувати, яким буде інтервал часу між змочуванням таблетки і приготуванням кави. Оператор програмує період, машина запам’ятовує його і звертається до програми при приготуванні кожної нової чашки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *