Алкогольний лікнеп: граппа

Алкогольний лікнеп: граппа

Граппа – просто приголомшливий напій родом з Італії. Думаєш, там тільки вина і лимончелло роблять? Ні, там виробляють і цей дійсно чоловічий напій, який вражає своїм насиченим смаком і ароматом, і міцністю, що збиває з ніг.

Витоки.

Як ти знаєш, після виробництва вина залишається безліч відходів, у вигляді спресованих залишків винограду, що складаються з м’якоті, кісточок і шкірки. Природно, як і всякого добра, цій макусі знайшли застосування.

Так, ти правий, якщо побачив аналогію між граппою і чачею. Вони і робляться приблизно однаково: макуха обдається парою під тиском, далі йде ферментація цукром і винними дріжджами, після чого переганяють. На виході є вбивчий напій під 80 градусів, який розбавляють за смаком (39-55 градусів, як правило). При цьому граппою вважається лише напій, вироблений в Італії (як текіла).

Що ж до творців напою – їхні імена поглинула історія; відомо лише, що напою півтори тисячі років. Назву ж напій отримав на честь міста Бассано-дель-Граппа (у дослівному перекладі «місто біля підніжжя гори Граппа»).

Алкогольний лікнеп: граппа

Спочатку напій був лише для нижчого класу: вважався другосортним, був дешевим, міцним і грубим. Так було до середини минулого століття, коли починаючи з 70-х років італійські винороби почали експериментувати з рецептами. Тоді вже почали використовувати макуху слабкого віджиму і граппа перестала бути продуктом з вторсировини. Почали навіть додавати граппу в каву. Втім, перш ніж говорити про культуру споживання, потрібно розібратися в його різновидах.

Різновиди граппи.

Класифікують граппу залежно від способу виготовлення і витримки. Так, найбільш чоловічою версією напою вважають саме «молоду» або «білу» граппу. Різкий смак, не змінний з роками, але при цьому неймовірний аромат.

Далі напої витримуються в бочках, по 6, 12, 18 місяців, і чим довше витримка – тим бурштиновий колір насиченіший і більш приємний, дубовий (або дерев’яний) смак. Якщо за описом згадав віскі – я з тобою повністю солідарен. Доречі, граппа, так само як і віскі, може бути з декількох сортів, а може і з одного.

Культура споживання.

Алкогольний лікнеп: граппа

Як правило граппу приймають після ситної вечері в невеликій кількості. Подають напій при температурі від 8 до 12 градусів, не менше (бо смак і запах не розкриються), але й не більше, так як тоді напій буде важче розкуштувати через запаху і смаку спирту. Само собою, якщо граппа якісна та витримана, температуру подачі варто підвищити градусів до 16, щоб аромат повністю розкрився.

Подається граппа в сніфтер, або келиху-тюльпані. Так, прямо як коньяк, ти вірно помітив. При цьому не забудь відчути аромат, взявши келих за ніжку і піднявши трохи нижче носа. До речі, щоб перевірити якість граппи, досить крапнути її собі на руку і розтерти. Запах видасть дешевку вже секунд через двадцять.

Не забувай закушувати! Граппа досить міцний напій, і щоб випити його достатню кількість, краще закушувати. Виноград (та інші фрукти), десерти, кава – все це відмінно підійде під граппу.

Особистий досвід.

Алкогольний лікнеп: граппа

Пив я граппу пару разів. Перший раз я навіть не пив, а упивався з якимись німецькихми студентами і студентками, і тоді вже зробив два висновки: граппа – це не горілка, хоч і схожа своїм впливом на незміцнілі шлунки. Однак сам післясмак і присмак (який складно помітити через міцність) роблять цей напій цікавим. Чи варто витрачати гроші на граппу? Вирішувати тобі.

Спробувати цей напій, однак, варто, хоча б щоб потім поділитися враженнями або написати таку-собі-статтю. Також рекомендую тим, хто хоче дізнатися що таке імпортний і якісний самогон, ну і любителям чогось міцнішого.

І, головне, запам’ятай: навіть молоду граппу пий повільно і з повагою. Хороший алкоголь вимагає поваги, і лише отримавши його, напій покаже свій характер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *